* Pohjois-Karjalan lappalaiskoirat esittely

Nautimme tänä vuonna 2020 Lappalaiskoirat iloisesti läsnä 50v juhlaa . Otamme käyttöön sivustollamme tavoitteeksi julkaista joka kuukausi Pohjois-Karjalan seudulla asuvan lappalaiskoiran esittelyn. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tammikuu 2020Porokoirasukuinen Jehki


Jehki on huhtikuussa kahdeksan vuotta täyttävä porokoirasukuinen uros. Se on fiksu, kiltti ja rauhallinen tyyppi, joka tekee monenlaista vapaaehtoistyötä emäntänsä parhaana työkaverina. Vuosien varrella monenlaiset koulutukset ovat tulleet tutuiksi - olemme kokeilleet agilityä, rally-tokoa, nose workkia, doboa, pallopaimennusta, lammaspaimennusta, kohdetyöskentelyä ja tokoagista suoritettiin jopa ylioppilastutkinto.

Jehki on kouluttautunut lukukoiraksi ja tekee töitä lasten lukutaidon edistämiseksi Reijolan kirjastossa ystävänsä Hupin kanssa (fb Lukukoirat Hupi ja Jehki). Nenähommia kuuluu valikoimiin ensinnäkin sitä kautta, että Jehkiä on koulutettu etsimään kadonneita eläimiä (fb Susirajan Etsiväkoirat). Pari vuotta sitten aloitettiin työskentely Hukkatiimissä (fb Hukkatiimi). Jehki ehdollistettiin ilmaisemaan suden hajua ja kun se jossain maastossa sitä ilmaisee, informoimme asiasta Hukkatiimin fb-sivuilla, jotta vaikkapa alueella metsästyskoiria käyttävät tai koiriaan ulkoiluttavat ihmiset osaavat varautua asiaan. Viimeisin koulutuksemme liittyy koira-avusteiseen pedagogiikkaan. SOSPED Koira -koulutuksen ansiosta mahdollisuudet käyttää koiraa apuna opettajan työssä monipuolistuivat. Lukukoirasta kuoriutuu koulukoira.

Kun ollaan vapaalla, lähdetään usein Jehkin kanssa etsimään geokätköjä. Geokoira pitää erityisesti metsätraileista ja makkaranpaistomiiteistä. Toki usein kätköilyreissuilla käy niinkin, että geokoira joutuu töihin ja siitä tulee hukkaileva geoetsivä. Porokoirasta on moneksi!
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Helmikuu 2020Suomenlapinkoira Vippi

C.I.B FI MVA FI TVA EE MVA RU MVA RKFV-11 FIHTOLAS ÖVERALLT
Vippi synt. 25.02.2008  "maailman paras Vippi" :-D
Nyt jo ansaittuja "eläkepäiviä" viettävä Vippi on aina ollut rauhallinen, usein itsekseen viihtyvä, arvonsa tunteva, ajoittain mielyttämisen haluinen, vanhemmiten tykkää yhä enemmän rapsutuksista.
Näyttelyitä Vippi on kiertänyt ympäri Suomea kymmenittäin ja kertaalleen on käyty Virossa ja Venäjällä.
Luonnetesti ja MH-kuvaus tehty sekä BH suoritettu hyväksytysti.
TVA:n (Suomen Tottelevaisuusvalio) tittelin Vippi saavutti vuonna 2014, tuhansien treenituntien ja kymmenien kisojen jälkeen.
Kotona Vippi on huomaamaton, hiljainen "avustaja" eli pyynnöstä tuo kännykän, avaimet, kaukosäätimen ym., kerää lelut laatikkoon, nostaa kaikki tippuneet tavarat lattialta, avaa ovet, tyhjentää pesukoneen, korvaamaton arjen apulainen.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maaliskuu 2020


Tervehdys!
Tässä on perheenjäsenemme suomenlapinkoira Onni (Jarfa`s Qummitus).Onni on juuri 6-vuotta täyttänyt herrasmies. Onni tuli perheeseemme ensisijaisesti kotikoiraksi, mutta olemme käyneet jonkun verran näyttelyissä. Onni valioitui viime syksynä Suomessa ja Ruotsissa.
Onni on halutessaan melkoinen jääräpää, mutta kuitenkin maailman lempein perhekoira. Lapsia Onni rakastaa ylikaiken, kuten myös herkkuja ja narttukoiria :D
Halusin itselleni ”säänkestävän” lenkkikaverin ja sen todellakin sain.
Olemme vuosien varrella käyneet treenaamassa arkitottelevaisuutta ja ollaanpa kokeiltu rallytokoakin. Onni on myös lappalaiseen tapaan pirullisenkin fiksu, tästä hyvänä esimerkkinä Onnille aikoinaan opettamani temppu; hän oppi sytyttämään ja sammuttamaan valot. Mutta tämä temppu oli lopulta opeteltava pois kokonaan, sillä Onnipa keksi että emännän saa aika reippaasti sängystä ylös yöllä, kun valot räväyttää päälle :D